søndag 11. november 2007

Karbonatom på rundreise i karbonkretsløpet!


For 200 millioner år siden var jeg et karbonatom i et blad som falt ned på bakken i Ullsrødparken en høskveld den 29 September.Etter noen dager visnet bladet da kom bakterier og andre nedbrytere for å ta seg av planterestene. Jeg ble en del av bakterien og endte opp i lufta da bakterien døde. Da jeg hadde vært i lufta en god stund løste jeg meg opp i havvannet, og ble spist av en stor torsk. Da fisken døde sank den ned på havbunnen og ble dekket av mange lag med jord og sand. Etter dette ble jeg en del av et oljemolekyl og holdt meg i ro langt under bakken i 100 millioner av år. En vakker dag ble jeg hentet opp fra en oljebrønn og solgt som fyringsolje til mange steder i verden. Inne i ovnen forandret jeg meg, og endte opp i lufta igjen. Da jeg hadde været i lufta en god stund kom jeg igjen nær et blad, og etterhvert forsvant jeg inn i bladet. Da høsten kom visnet bladet, og bakterier og andre nedbrytere kom for å ta seg av planterestene. Jeg ble også denne gangen en del av bakterien og endte opp i lufta da bakterien døde. Karbonkretsløpet er en evig runddans, alt skjer om og om igjen som en sirkel. Etter dette ville jeg sansynelig viss ende opp i luften igjen og alt skjer sikkert omigjen.
av: victoria marianne 10b

onsdag 24. oktober 2007

Vannforurensning i Oslo uke 42!

Drikkevannet i Oslo har fått mye oppmerksomhet de siste dagene.

Onsdag i uke 42 ble Oslo-borgere anbefalt å koke drikkevannet sitt før bruk. Avgjørelsen ble tatt av sammarbeid mellom mattilsynet, helse- og velferdsetatet. Etter at det ble funnet sport av den fryktelige giardiparasitten i drikkvannet fra Oset vannrenseanlegg som forsyner mellom 80-90 prosent av Oslos befolkning.

Detter er Giardia-parasitten


Giardia-parasitten lever innerst i tynntarmen på ett menneske. Det er mange mennsekser og dyr som har denne bakterien uten å merke noe på lang tid, eller nødvendig vis uten å bli syk av den. Parasetten kan forårsake sykdommen giardiasis. Men når man har den får man magesmerter, vondt i hode og som oftes diare. Giardia smitter gjennom forurenset vann eller igjennom forurensete matvarer. Har man parasitten i kroppen kan man være smittebærere i opptil seks måneder. Denne sykdommen kan behandles med antibiotika.

For å forhindre å få denne bakterien må man masse på hva man spiser å drikker. I denne perioden i Oslo som vannet var forurenset var det stor mulighet for å få denne bakterien. Så helse-og velferdsetaten i Oslo ambefalte å koke vannet i flere dager får man drakk det eller å kjøpe flaske vann.


av: Victoria Gressmyr 10B


mandag 22. oktober 2007

Blogg fra karlsvika naturskole!

25.09.07 ble klasse 10B ved Ringshaug ungdomsskole innvitert til karlsvika naturskole.
Karlsvika naturskole har eksistert siden september 1981, da den første klassen besøkte skolen. Den gang het den karlsvika eksusjonsenter. Karlsvika naturskole ligger på gården karlsvika søndre, som eies av Tønsberg kommune. Området ligger nede ved Oslofjorden som består av et spennende strandareal. Skoles brukere er vel 3000 grunnskoleelever og ca. 800 barnehagebarn fra tønsberg kommune. Naturskolen tar også imot klasser/ grupper på dagsbesøk.
25 September var det 10b ved Ringshaug ungdomsskole sin tur å besøke skolen. Vi var innvitert til å være med å delta i det narsjonale miljølæreprosjektet: HOVIS (Havovervåkning i skolen).
Den kalde morgenen den 25 Septemer var vi pakket ferdig og sto klare utenfor karlsvika bygget halv ni. Først møtte vi opp inne i bygget og fikk forklaring på hvordan dagen skulle foregå, og hva vi skulle utføre av oppgaver vi fikk i et utdelt hefte. Vi ble delt opp i grupper som vi skulle arbeide med under undersøkelsen. Min gruppe startet med å ta opp garnet, så vi gikk ned til brygga der motorbåten å ventet på oss og de to andre gruppene vi skulle dra med. Det var litt av en våt tur, og uheldig var vi med fangsen å. Vi fikk to krabber og en fisk vi skulle finne navnet på. Navnet var:






2. strandkrabber og 1.dvergulk
Når vi kom til brygga igjen var det de andre gruppene sin tur. Vi satt i gang med å gjøre resten av de oppgavene heften spurte om. Vår gruppe begynte med å måle vindstyrken. Vi kom fra til at det var stiv kuling og at vinden blåste fra Sør-aust. Tempratueren målte vi også. den var 14 grader på land og i vann. Vi skulle også måle lufttrykket som vi måte gå opp til et stativ litt lenger opp mot veien forbi karlsvik bygget. Der sto det en litt, på en måte fugle hus der det gikk ann å måle luft trykket. Luft trykket var 1018 hPa. Skydekk og sikt skulle vi også undersøke. Gruppen min kom fra til at det var delvis skya med god sikt (z10km). Resultatene var nesten som forventet, man så på forhand at det skulle være kanskje kaldt ute og alt stemte til vær forholdet.Får vi satt i gang med spise pausen fikk vi øye på en mink som ble observert i vannet og i området rundt.
Etter den gode spise pausen var vi i gang igjen. Når var det vår tur å hente opp rusen. Men den rusen vi egentlig skulle hente opp var for farlig å hente. På grunn av dårlig farvan, det var for store bølger til at den lille motorbåten skulle dra bort til den rusen, så i stede dro vi å henta en annen rus som lå ikke langt fra. Men i rusen var dt heller ikke stor fangst. Deb hadde bare stått frai går den 24.09.07 til i dag den 25 så da var det ikke så rart. Det vi fikk i rusen var:


1. torsk


Etter å ha funnet ut hva de forskjellige navna på på hav dyrene var, var dagen over. Detter var en morsom og lære rik dag. Lærte om nærmiljøet til havet og alt annent rundt det. Denne ekskursjonen er viktig på grunn av dette heftet vi fyller ut, har stor betydning på området. Detter heftet blir levert til Bergen. Og blir lagt ut på karlsvikas hjemmeside, der stortinge går å ser om det er verdt å ha dette stede i bruk og om alt er som det skal.
blogg fra besøk av karlsvika naturskole av Victoria Gressmyr.